top of page

LEER EN INNOVATIETRAJECT

ONTDEK DE KANSEN VAN 3D PRINTING IN DE BOUW

Wat

Wil jij weten welke mogelijkheden 3D-printen kan bieden voor de bouwsector? In 7 praktische workshops van 2 tot 4 uur ontwikkel je kennis van de verschillende 3D-printprocessen, materialen ontwerpmogelijkheden, materialen, mogelijkheden voor scanning en nabewerking van ontwerpen.In de maaksessie ga je zelf aan de slag om aan de hand van je eigen casus een object te ontwerpen, printen en nabewerken.

Voor

WERKVOORBEREIDERS / PROJECTLEIDERS

7

Aan de slag in
praktijkgerichte
stations

1

INSPIRATIEBIJEENKOMST 3D PRINTEN IN DE BOUW

Wat

Wij 3D printen machineonderdelen, protheses, hulpstukken en zelfs hele gebouwen! We nemen je mee in de wereld van 3D printing. Bij de introductie leer je hoe je snel en laagdrempelig aan de slag kunt met 3D printing technologie. Tegelijk krijg je inzicht in de gebieden waar je 3D Printing of Additive Manufacturing zinnig kan toepassen. Een deel van de sessie is een spelvorm.

Duur

2,5 UUR

2

ONTWERPEN EN 3D PRINTEN

Wat

In wat voor software maak je een 3D model, en hoe doe je dit? Waar moet je rekening mee houden als je een ontwerp goed wilt kunnen 3D printen, en wat voor invloed heeft het materiaal en het type 3D-printtechniek op je ontwerpkeuzes? Hoe zet je een tekening om naar een printable bestand?

Duur

2,5 UUR

3

MATERIALEN EN POSTPROCESSING

Wat

3D prints uit de printer zijn alles behalve direct klaar. Er zijn vele handleidingen nodig en mogelijkheden om een print na te bewerken. Professionele printers kunnen printen in zandsteen, beton, plastics, metaal en zelfs composieten. Er gaat een hele wereld schuil achter het printen en printbaar maken van materialen. Naast een uitleg over materialen en de nabewerking afhankelijk van de printmogelijkheden, zullen we ook zo concreet mogelijk aan de slag gaan.

Duur

2,5 UUR

4

POSTPROCESSING

Wat

3D prints uit de printer zijn alles behalve direct klaar. Er zijn vele handleidingen nodig en mogelijkheden om een print na te bewerken. Naast een uitleg over de nabewerking afhankelijk van de printmogelijkheden, zullen we ook zo concreet mogelijk aan de slag gaan.

Duur

2,5 UUR

5

REVERSE ENGINEERING

Wat

Hoe kun je nauwkeurig een scan maken van een klein object tot beelden op een kerktoren? Ook leer je met welke software je deze in 3D kunt 'photoshoppen' en waar je rekening mee moet houden als je een ontwerp goed wilt kunnen 3D printen. Hoe maak je van een bestaand object een digitaal bestand, wat zijn daarvan de voordelen..

Duur

2,5 UUR

6

MAAKSESSIE

Wat

Leren printen met je eigen printer - bouw je eigen printer. 3D prints uit de printer zijn alles behalve direct klaar. Er zijn vele handelingen en mogelijkheden om een print na te bewerken. Welke nabewerkingstechnieken zijn er, en hoe verschillen die per printtechniek en materiaal?- bouw je eigen printer.

Duur

4 UUR

7

BUSINESS CASE

Wat

Wanneer heeft 3D printen zin. Het is een nieuwe productie methode, maar het is niet het antwoord op alles. Soms is een conventionele productiemethode beter of goedkoper. Soms is 3D printen beter richting de toekomst. De business cases zijn er, maar ze zijn niet altijd voor de hand liggend. Dit gaat deels in de vorm van een spelvorm met businesscase kaarten

Duur

2,5 UUR

aanbieders

BOUWLAB | HAARLEM

Smart Makers Academy Bouwlab R&Do in Haarlem is een publiek private samenwerking tussen het Smart Industry Fieldlab Bouwlab R&Do, Bouwend Nederland, ROC Nova College, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool InHolland, Capacity Booster Next Gen en European Digital Hub Noordwest. Deze Smart Makers Academy richt zich op het bijbrengen van digitale en technologische vaardigheden van werknemers uit de gehele bouwketen.

bottom of page